ArtiTeq ripustuskiskojärjestelmä

Jos haluat ripustaa tauluja seinälle mutta et halua reikiä seiniin, ArtiTeq ripustuskiskojärjestelmä on oiva vaihtoehto. Kiskot propataan lähelle katon rajaa, jonka jälkeen taulun voi ripustaa järjestelmän langoilla ja koukuilla mihin tahansa kohtaan ilman reikiä. Kiskoa, lankoja ja koukkuja saat myymälästämme heti mukaan. Voit ostaa niitä myös suoraan verkkokaupastamme. Sieltä löydät myös ArtiTeq-kiskojärjestelmämme tuotteiden erittäin kilpailukykyiset hinnat!

Kuinka ripustat oikein

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Tänä päivänä näkyy villejäkin ripustuksia ja koko seinän täyttäviä kollaaseja, lattiasta kattoon. Nämä erilaiset ja innovatiiviset ideat ovat persoonallisia ja yhtä lailla ”oikein” kun ns. oikea tapa.

Jos kuitenkin ajatellaan perusperiaatetta ja ns. galleriaripustusta, on ensimmäinen huomioitava asia taulun korkeus. Älä ripusta teoksia liian korkealle. Galleriakorkeus on 145cm lattiasta ja tämä tarkoittaa taulun keskikohtaa. Usein ohjeistamme keskikohdan laitettavan silmien korkeudelle. Tämä asia usein pohdituttaa asiakkaita, varsinkin jos rouvalla on pituutta 155cm ja herralla 195cm. Tässä tapauksessa tuo galleriakorkeus on oikein hyvä.

Monesti myös suuret teokset esim. 150x100cm kokoinen maalaus, jonka pystymitta on 1,5m, mietityttävät asiakkaita – tuleeko se todella niin lähelle lattiaa? Kyllä, tämän kokosta maalausta ei kannata sijoittaa esim. sohvan ylle, koska katselukorkeus ja muoto ovat häiritseviä. Tuon kokoinen teos toisinpäin taas sopisi sohvan ylle oikein hyvin, mutta tässäkin kohtaa ripustuskorkeuden tulisi olla noin 10cm sohvan selkänojasta. Toinen yleinen virhe korkeuden suhteen on nimenomaan kalusteiden yllä, jolloin sohvan ja taulun välissä näkyy jopa 50cm eroja.

Samaa kannattaa miettiä ruokailutilan seinällä olevien teosten kanssa. Näitä katsellaan usein istuen, jolloin katselukorkeus voi olla jopa matalampi kuin yllä ohjeistettu. Ripustuskorkeudet eivät siis ole aivan niin yksiselitteisiä. Monesti tila on se, mikä ratkaisee.

Kollaasit: Kun ajatellaan useamman taulun sijoitusta samaan ryhmään, puhutaan kollaaseista. Kollaasien yleisin virhe on ripustaa taulut liian kauaksi toisistaan, toinen virhe on ripustaa joko ylä- tai alareunat tasan. Jos haluat kollaasien kanssa suoraa linjaa, pitää ripustusta suunnitella harkiten etukäteen. Suoran linjan voit toteuttaa joka reunassa eli kollaasin kaikki neljä sivua ovat tasassa, tällöin kollaasin sisällä pitää välien olla sopivat, mikä tekee ripustuksesta hieman haastavampaa. Jos kollaasissa yläreunat ovat tasan, tulee ns. pyykkinaruvaikutelma, eli näyttää kun taulut roikkuisivat samasta kohtaa. Alareunojen ollessa tasan, jää muut reunojen epätasaisuudet häiritsemään ja kokonaisuus on rauhaton.

Sopiva välimatka kollaaseissa on muutamasta sentistä maksimissaan 10cm väleihin. Liian suuri väli tekee kollaasista rikkonaisen. Me suosittelemme kollaaseissa monimuotoista ja rentoa tapaa. Myös ripustus on tällä tyylillä paljon helpompi ja nopeampi toteuttaa. Eli kollaasin kaikki reunat ovat hieman epätasassa toisistaan. Tämä tapa on kodikas. Lisää kodikkuutta saa lisäämällä kollaasiin taulujen lisäksi muita esineitä. Seinähyllyn, jonka päälle voi myös laittaa teoksia nojalleen seinää vasten. Hyllylle saat viherkasveja, kirjoja ja muita kotoisia esineitä. Myös seinäkello tai vaikka pyöreä peili kollaasin seassa on kiva erilainen lisä. Lisää seinävalaisin myös kollaasin reunaan tai hyllylle, tuomaan kodikkuutta entisestään.

Jos tauluja on esimerkiksi 3 kpl samankokoista ja haluat seinälle paljon täytettä, on yleinen tapa ripotella nämä isolle seinille liian pitkällä välillä (useampi kymmenen senttiä) ja liian korkealle. Mikäli taulut hankitaan sisustustarkoituksessa, kannattaa miettiä kolmenkin, sanotaan nyt 50x70cm julisteen hankkimista niin, että kaksi näistä on vaakamallisia ja yksi pystymallinen. Tee näistä kollaasi laittamalla vaakamalliset päällekkäin ja pystymallinen viereen. Sopivat alle 10cm välimatkat toisistaan. Pystymallinen voi olla tasan vaakatasoisten keskellä tai muutaman sentin ylempänä, niin illuusio samassa tasossa olemisesta säilyy. Monesti silmä näkee täysin keskellä olevan tippuvan hieman alemmas, siksi muutama sentti korkeammalla on monesti parempi ratkaisu. Samaa illuusiota kehystäjä käyttää teoksen kiinnityksessä alapainona.

Millä ne taulut sitten saa seinälle? Vastaamme on tullut erilaisia teippikiinnitteisiä koukkuja, jotka lupaavat hyvän pysyvyyden ja sen, ettei seinään tule mitään jälkiä. Hieman asiaa tutkiessamme emme suosittele tätä tapaa asiakkaalle. Ei toki voi sitä kieltääkään, omakohtaista kokemusta näistä ei ole. Toinen mitä emme suosittele, on ne perinteiset valkoista muovia olevat taulukoukut. Paitsi jos ripustetaan hyvin kevyitä tauluja. Mutta 90% korjaukseen tulevista seinältä tippuneista tauluista on ollut seinällä näillä koukuilla. Suosittelemme siis perus ruuvia, painavissa seinämateriaalin mukaan oikea proppu ensin.

Ripustuskiskot ovat myös hyvä ja kätevä vaihtoehto, varsinkin jos et halua reikiä seiniin. Kiskojen kanssa voit leikitellä hulluillakin ripustuksilla pelkäämättä seinään tulevia jälkiä. Kiskot ovat varsinkin kivitaloissa todella hyvä ratkaisu. Meiltäkin joka toinen, joka laittaa kiskot omaan asuntoonsa, on uuden kivirakenteisen talon asukas.

Ripustuskisko ripustetaan seinään, ihan katon rajaan. Kiskoon on saatavilla joko läpinäkyvää muovilankaa tai vaijeria, joka on teräksen värinen. Laadukkaalla merkillä on kiskoon tuleva liuku juotettu kiinni lankaan. Liun voi laittaa kiskoon keskeltä, eikä sitä tarvitse ujuttaa kiskon reunasta. Lanka on useimmiten 1-2mm paksu ja siihen on saatavilla erilaisia koukkuja. Valitse koukut taulujen painon mukaan. Kiskoja on saatavilla myös kattokiinnitteisenä. Seinään kiinnitetyissä ripustuskohta on parempi eli mahdollisimman lähellä seinää.

Suosittelemme kiinnittämään taulut kahdella langalla, ainakin suurikokoiset ja selkeästi vaakamuotoiset teokset. Muista kuitenkin, että taulussa oleva ripustus pitää tarkistaa, ennen kun alat ripustushommiin. Kokemuksemme mukaan sahalaitaiset kulmaripustimet ovat parhaita ripustimia ripustuskiskojen kanssa. Mikäli ripustat vain yhdellä langalla, voi taulu kipata enemmän eteenpäin seinällä. Tästä ei sinänsä ole haittaa jollei taulua katsella usein sivusuunnasta. Toisille se on kuitenkin visuaalisesti häiritsevää. Mutta, kuten mainittu, on kiskojen kanssa niin helppo pelata, että kokeile ja tee muutoksia jollei yhdellä ripustaminen miellytä.

Yhteenvetona: Muista ripustettaessa taulujen korkeus (silmientaso tai noin 145cm taulun keskiosasta lattiaan); kollaasien tekemisessä riittävän pienet välit toisistaan ja pyykkinaruvaikutelman välttäminen; ruuvin ja propun suosiminen; harkitse myös ripustuskiskoja niiden kätevyyden vuoksi.


Myös itse ripustus tai kiskojärjestelmän asennus onnistuu. Ota yhteyttä!